Η σκόνη της Σαχάρας μετατρέπει τον ουρανό σε πορτοκαλί πάνω από την Ευρώπη

Χιονοδρομικά κέντρα που μοιάζουν με ερήμους, ουρανοί σε λαμπρές πορτοκαλί αποχρώσεις και ποιότητα αέρα πέντε φορές χειρότερη από τις ιδανικές συνθήκες, όλα έχουν ένα κοινό: τη σκόνη της Σαχάρας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί πάνω από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και να φέρει ακόμη και “αιματηρή βροχή”.

Μια μεγάλη, καφέ έκταση σκόνης της Σαχάρας μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλές δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, οδηγώντας σε ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα και θολούς ουρανούς.

Δορυφορικές εικόνες από τη NASA δείχνουν το πέπλο της σκόνης της Σαχάρας πάνω από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι ισχυροί άνεμοι από την καταιγίδα Celia στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής μάζεψαν σκόνη από την έρημο Σαχάρα και την σήκωσαν στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, οι νότιοι άνεμοι έσπρωξαν τη σκόνη προς τα βόρεια της Ευρώπης, δημιουργώντας ασυνήθιστες σκηνές σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) δείχνει την ανατριχιαστική σκηνή σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στην Ισπανία, όπου το χιόνι μοιάζει να είναι άμμος και ο ουρανός εκπέμπει μια έντονη πορτοκαλί λάμψη.

Η Ευρώπη μπορεί να περιμένει πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα ως αποτέλεσμα των σωματιδίων σκόνης που διασκορπίζουν τις ακτίνες του ήλιου.

Εντυπωσιακοί πορτοκαλί και κόκκινοι χρωματισμοί του ουρανού αναμένονται καθώς ο ήλιος ανατέλλει και δύει, ενώ αναμένεται μειωμένη ορατότητα και θολός ουρανός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με αρκετή σκόνη στον αέρα για να αλλάξει τις αποχρώσεις του φυσικού τοπίου σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, υπάρχει προφανής ανησυχία και για την ποιότητα του αέρα.

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν ιδιαίτερα από μειωμένη ποιότητα του αέρα ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ποσότητας σκόνης από το νέφος.

Την Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μέτρησε ήδη συγκεντρώσεις σκόνης στην Ισπανία πάνω από πέντε φορές πάνω από το συνιστώμενο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με το Copernicus, το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της ΕΕ. Η ποιότητα του αέρα συνεχίζει να είναι κακή στην περιοχή και σήμερα.

“Η ποιότητα του αέρα αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος όλων των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές και να προστεθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση από σωματίδια από τοπικές πηγές”, αναφέρει το Copernicus.

Η μειωμένη ποιότητα του αέρα αφήνει τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, ιδιαίτερα ευάλωτα τις επόμενες ημέρες, καθώς η ποιότητα του αέρα συνεχίζει να μειώνεται.

Στα τέλη της εβδομάδας, η καταιγίδα Celia προβλέπεται να φέρει βροχές σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, με έντονες βροχοπτώσεις να αναμένονται στη νοτιοανατολική Ισπανία. Αυτή η πιθανότητα για μεγαλύτερες βροχοπτώσεις φέρνει το ενδεχόμενο “αιματηρής βροχής” σε τμήματα της Ισπανίας, καθώς η βροχή αναμιγνύεται με την υψηλή συγκέντρωση σκόνης.

“Είναι κατανοητό ότι η αιματηρή βροχή συμβαίνει όταν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης ή σωματιδίων κόκκινου χρώματος αναμιγνύονται στη βροχή, δίνοντάς της μια κόκκινη εμφάνιση καθώς πέφτει”, δήλωσε το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς η βροχή πέφτει μέσω της ατμόσφαιρας, αρπάζει τα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται στον αέρα με αποτέλεσμα να πέφτουν αποθέσεις σκόνης και να καλύπτουν αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμους.

Με την πρόβλεψη να μετακινηθεί περισσότερη σκόνη στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρχει άφθονη σκόνη στην ατμόσφαιρα για να μεταφερθεί η βροχή στην επιφάνεια.

Μόλις η σκόνη κατακαθίσει, η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει να δει τη σκόνη να απομακρύνεται μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καλωσορίζοντας ξανά τον γαλάζιο ουρανό και την αυξημένη ποιότητα του αέρα.

Τα σύννεφα σκόνης της Σαχάρας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ευρώπη.

Οι καταιγίδες σκόνης είναι ένα γνώριμο φαινόμενο στον κόσμο της μετεωρολογίας, ιδίως σε ξηρές περιοχές. Προκαλούνται συνήθως από συστήματα καταιγίδων που κινούνται σε μια περιοχή, όπου οι ισχυροί άνεμοι είναι σε θέση να σηκώσουν τη σκόνη σε μια μεγάλη περιοχή, σημειώνει ο WMO.

Πιθανότατα θα δούμε περισσότερα από αυτά τα γεγονότα στο εγγύς μέλλον. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στην Ευρώπη, καθώς τα πρότυπα ανέμων και βροχοπτώσεων αλλάζουν ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της ξηράς και του ωκεανού.

Η εκτεταμένη ερημοποίηση στη Βόρεια Αφρική και οι ισχυρότεροι άνεμοι πάνω από τη Μεσόγειο θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα φαινόμενα σκόνης πιο έντονα, όπως έδειξαν οι έρευνες.

Πηγή: CNN