Καθηγητής ΑΠΘ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενισχύει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από τον κορωνοϊό

Αυξάνεται η νοσηρότητα σε βάθος χρόνου αλλά και η θνητότητα από τον κορωνοϊό από την ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως τους χημικούς ρύπους (όζον, διοξείδιο του αζώτου, αιθαλομίχλη, αιωρούμενα σωματίδια), αφού επηρεάζουν την άμυνα του κάθε ανθρώπου και μειώνουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να αντιδράσει.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με όσους κατοικούν στην περιφέρεια να κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους από αυτόν, ενώ στο τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό, σε συνδυασμό, βέβαια, με άλλους παράγοντες (π.χ. διασπορά του COVID-19 στην κοινότητα), να γίνουν αισθητές αρνητικές εξελίξεις στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αναφορικά με τον κορωνοϊό, ως συνέπεια της αύξησης της ρύπανσης μετά την άρση του lockdown.

Από τις αρχές Μαΐου που τελείωσε η καραντίνα και μέχρι σήμερα η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασε στο 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του ΙΧ καθημερινά από τους πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να τηρήσουν έτσι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Αν εδώ και 10-15 χρόνια είχε αυξηθεί η ηλεκτροκίνηση στα ταξί και τα ΙΧ ή είχαμε περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα, η κατάσταση σήμερα στη χώρα θα ήταν καλύτερη αναφορικά με τον κορονωϊό.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης , ο αριθμός και η σοβαρότητα των κρουσμάτων κορωνοϊού αποτελεί συνδυασμό παραγόντων. Οι κλιματολογικές συνθήκες (κυρίως η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, η ζέστη και η υγρασία) μειώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι επαφές, δηλαδή η τήρηση ή μη της κοινωνικής απόστασης.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη η συχνότερη χρήση του ΙΧ από τους πολίτες μετά την άρση του lockdown, προκειμένου να αποφύγουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του συνωστισμού εντός αυτών, προκάλεσε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Πηγή: ethnos.gr