Μετρήσεις: τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) στο χώρο εργασίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τα αιωρούμενα σωματίδια (PM), βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεων που έχει στην υγεία μας.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αιωρούμενα σωματίδια, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε την επιχείρησή σας και τους υπαλλήλους σας.

Το 91% των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις δεν αναπνέουν ασφαλή αέρα

Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και γιατί είναι σημαντικά;

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μια σειρά από σωματίδια σκόνης, βρωμιάς και υγρών που αιωρούνται στον αέρα. Μερικά από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τα βλέπουμε, όπως ο καπνός, το νέφος ή η αιθάλη.

Ωστόσο, τα πιο επιβλαβή είναι τα μικρότερα, αόρατα σωματίδια. Βοηθητικά, τα αιωρούμενα σωματίδια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος. Τα PM2.5, για παράδειγμα, έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά. Τα PM2.5 (γνωστά και ως λεπτά σωματίδια) μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονές σας, ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματός σας.  Συνεπώς, τα PM1 θα ήταν μικρότερα σωματίδια από τα Pm2.5. Με απλά λόγια, όσο πιο υγιεινός είναι ο αέρας, τόσο λιγότερα είναι τα σωματίδια PM στο χώρο εργασίας.

Πώς επηρεάζουν τα PM την υγεία των ανθρώπων σε γραφεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευτικά κέντρα;

Η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια, μεταξύ άλλων λόγω εκπομπών και βιομηχανικών διεργασιών, αποτελεί σημαντική πηγή αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς αυτά τα σωματίδια μπορούν να παγιδευτούν σε εσωτερικούς χώρους, ιδίως με τις μονάδες HVAC που φέρνουν τον “φρέσκο” αέρα από έξω προς τα μέσα, η παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση σε λεπτά σωματίδια στον μολυσμένο αέρα.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς της υγείας μας που επηρεάζονται από τη ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια:

Ερεθισμός των ματιών, των αυτιών, της μύτης και του λαιμού:

Τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, ακόμη και όταν οι βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη σας κάνουν τη δουλειά τους και φιλτράρουν τα μεγαλύτερα σωματίδια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων συνδέεται με μεγαλύτερη ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στα ιγμόρεια. Βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να σημαίνει ρινική καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια.

Προκαλεί άσθμα και αλλεργίες: Επειδή τα PM φλεγμαίνουν τους αεραγωγούς, τα άτομα με άσθμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις τους και συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της νόσου. Τα PM συνδέονται επίσης με αλλεργικές αναπνευστικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Επιδείνωση των στεφανιαίων και αναπνευστικών παθήσεων:

Τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν αναζωπύρωση ή επιδείνωση των προβλημάτων για άτομα με στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια των εργαζομένων και φυσικά σε αύξηση των ημερών ασθένειας.

Τα εκπαιδευτικά κέντρα και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν επίσης, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι από τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις των ΑΣ. Βεβαιωθείτε ότι τα κτίριά σας είναι ασφαλή, παρακολουθώντας τα επίπεδα PM σε εσωτερικούς χώρους με τη λύση της Greciot .

Πώς παράγεται το PM;

Τα ΑΣ προέρχονται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές πηγές στον εξωτερικό χώρο. Η ανθρωπογενής ποικιλία μπορεί να παράγεται από τη βιομηχανία, τις οικοδομικές εργασίες, τις χωματερές, τη γεωργία, τα μηχανοκίνητα οχήματα με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ και την τριβή από τα φρένα και τα ελαστικά.

Ενώ οι φυσικές πηγές περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τα φυτά που παράγουν γύρη, τον ψεκασμό που εκτοξεύεται από το νερό, το έδαφος, ακόμη και τα ηφαίστεια και άλλες σεισμικές δραστηριότητες. Τα “δευτερογενή σωματίδια” δημιουργούνται όταν τα αέρια αντιδρούν στον αέρα και σχηματίζουν σωματίδια. Τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από την κυκλοφορία και ορισμένα βιομηχανικά αέρια μπορούν να γίνουν στερεά ή υγρά με αυτόν τον τρόπο.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τα επίπεδα PM στο χώρο εργασίας μου;

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τα υψηλά PM. Καθώς η κύρια πηγή προέρχεται από τον εξωτερικό αέρα, ο οποίος μπορεί να παγιδευτεί σε εσωτερικούς χώρους. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα εύκολα βήματά μας για τη μείωση των επιπέδων PM στο χώρο εργασίας:

Βήμα πρώτο: Παρακολούθηση

Πρώτον, πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι έχετε υψηλά επίπεδα PM. Η λύση της Greciot εγκαθίσταται μέσα σε λίγα λεπτά, με ασύρματες οθόνες που λειτουργούν με μπαταρίες μεγάλης διάρκειας, καθιστώντας την παρακολούθηση των PM εύκολη.

Βήμα δεύτερο: Διερεύνηση

Πρόκειται για συνεχές πρόβλημα; Και όλοι οι αισθητήρες σας αναφέρουν υψηλά επίπεδα PM; Εάν πρόκειται για μία μόνο περιοχή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι στον εσωτερικό χώρο δημιουργεί υψηλά επίπεδα. Ομοίως, αν έχετε υψηλά επίπεδα μόνο σε ορισμένες ώρες της ημέρας, αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα όταν το κτίριο καθαρίζεται θα μπορούσαν να είναι η αιτία. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και άλλες δραστηριότητες καθαρισμού μπορούν να αναδεύσουν τη σκόνη στον αέρα, δημιουργώντας έτσι τις μετρήσεις.

Βήμα τρίτο: διερευνήστε τους εξωτερικούς χώρους

Αφού επιβεβαιώσετε ότι το πρόβλημα είναι συνεχές, ίσως είναι καιρός να διερευνήσετε τον εξωτερικό αέρα γύρω από την επιχείρησή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μολυσμένος αέρας από τον εξωτερικό χώρο μπορεί να εισέρχεται στο κτίριό σας. Το Airthings Dashboard παρέχει τοπικά επίπεδα εξωτερικών σωματιδίων PM.

Βήμα τέταρτο: ελέγξτε το σύστημα HVAC σας.

Ελέγξτε αν το σύστημα HVAC σας λειτουργεί όπως προβλέπεται. Εάν ναι, με τον απλό τακτικό καθαρισμό των φίλτρων στα συστήματα εξαερισμού συμβάλλει στην εξασφάλιση ότι τα παγιδευμένα σωματίδια δεν ανακυκλώνονται σε όλο το κτίριο. Ομοίως, η αλλαγή των φίλτρων στις μονάδες HVAC θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο φρέσκος αέρας εισέρχεται.

Βήμα πέμπτο: Χρειάζεται να αναβαθμίσετε τα φίλτρα σας;

Υπάρχουν πολλά φίλτρα HVAC στην αγορά, όταν αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα σωματιδίων, μπορεί να είναι καιρός να αναβαθμίσετε σε ένα φίλτρο με υψηλότερη βαθμολογία. Όπως γνωρίζετε, τα ισχυρότερα φίλτρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από το σύστημα HVAC για να ωθήσουν τον αέρα μέσα από αυτά. Η χρήση των δεδομένων της. Η Greciot για να δείξετε τα αυξημένα επίπεδα PM, μπορεί να σας βοηθήσει να δικαιολογήσετε την ανάγκη αναβάθμισης στα αρμόδια μέρη.