Τα προϊόντα καθαρισμού έχουν επίπεδα ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους παρόμοια με αυτά ενός πολυσύχναστου δρόμου

Τα αρωματικά προϊόντα καθαρισμού επιφανειών μπορούν να σας εκθέσουν σε παρόμοια ποσότητα σωματιδίων ρύπων όπως ένας πολυσύχναστος αστικός δρόμος που χρησιμοποιείται από 28.000 οχήματα την ημέρα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες καθαριστές μπορεί να κινδυνεύουν ιδιαίτερα από βλάβες που προκαλούνται από τους ρύπους εσωτερικών χώρων.

Τα προϊόντα καθαρισμού επιφανειών συχνά περιέχουν αρωματικές χημικές ουσίες που ονομάζονται μονοτερπένια και μυρίζουν σαν εσπεριδοειδή ή πεύκο. Τα μονοτερπένια εξατμίζονται εύκολα στον αέρα όπου αντιδρούν με ασταθή μόρια όπως το όζον και παράγουν ρυπογόνα σωματίδια που ονομάζονται δευτερογενή οργανικά αερολύματα (SOA).

Τα SOAs – τα οποία παράγονται επίσης από τα καυσαέρια των οχημάτων – μπορούν να ερεθίσουν τους αεραγωγούς σας. “Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια, τόσο πιο βαθιά εισχωρούν στους πνεύμονες”, λέει η Colleen Rosales από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. “Τα μικρότερα σωματίδια προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως φλεγμονή. Μπορούν επίσης να εισάγουν χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος”.

Πηγή: newscientist.com